Autor: Nelly Vahtramaa

Oma müügikoolitustel olen ma ammu tähele pannud, et osad koolitusest osavõtjad on väga aktiivsed, mõned vähem ja kolmandad distantseeruvad täielikult. Neid on umbes 30%, kes üldse midagi ei arva ja ei tahagi arvamust avaldada. Austan loomulikult nende soove.  Nende mõtteid ja hoiakuid saan ma koolitustel „lugeda“ kehakeelest. Ma reeglina ka eriti ei „kiusa“ neid küsimusega  „Mida sina arvad?“. Nad tahavadki olla omaette, kuulata, mõtiskleda, seedida ja vait olla – informatsiooni vaid tarbida.

Facebookis on sama seis: osad reageerivad aktiivselt, mõned vajutavad „Meeldib“ , aga see „infotarbijate“ grupp ei reageeri kahjuks kuidagi. Olen mitme oma FB fänniga telefonivestluses aru saanud, et nad on meie postitusi lugenud (loevad lausa järjepidevalt),  nad on edasi suundunud MultiMeediumi blogisse ja ka seda lugenud. Aga nad ei anna mingit tagasisidet. Kuidas ma tean, kas nad loevad? Kuidas ma tean, et neid see huvitab, mida kirjutan; et sellel teemal võiks veel kirjutada?
Ei teakski, kui poleks FB rakendust, mis näitab statistikas, mis tegevusi tehakse. Aga see statistika on väga üldine ja impersonaalne.

Kas see oleks lahendus, kui oleks võimalik vajutada nupule nimega „Ma lugesin seda“? Kas „informatsiooni tarbijad“ vajutaksid seda, et anda teada tänutäheks VAID kirjutajale, et nad on seda lugenud? Mina „kirjutajana“ tahaksin küll sellist tagasisidet
saada. Mitte keegi teine ei teaks, et nad on mulle sellist tagasisidet saatnud ja miks üldse peakski?

Siin ongi see mure, et me ei taha, et meie eelistusi näevad teised: tuttavad või sõbrad, konkurendid, võõrad jne.

Mina ise olen ka nende killast, kes ei „JAGA“ ühtegi loosimist, reklaami, kampaaniat FB-s.  Ma ei tee seda põhimõtteliselt, sest ei taha „prahistada“ oma sõprade „seinu“.
Mind ei saa IIAL osalema FB-s kampaaniasse, kus on nõutud „JAGA“.  Ma võin osaleda seal, kus on tingimustes vajuta nuppu „MEELDIB“.

 

 

 

Väga tahaks teada sinu arvamust sellel teemal.
Kas sa kasutaksid sellist nuppu ja võimalust, kui see oleks olemas: „Ma lugesin seda“? – et anda teada tänutäheks VAID kirjutajale, et Sa oled seda lugenud?